Träningsmaterial för alla!

Många av våra juniorer undrar ofta: ”Vad kan jag göra för att träna schack på egen hand?”. För den som är ny inom schackvärlden kan det kännas överväldigande att veta var man ska börja. Därför har vi som tränare samlat användbara tips och information om hur ni kan träna själva eller stötta era barn i deras schackutveckling hemma. Vanliga frågor handlar om var man kan spela schack, hur man bäst tränar hemma och vilka resurser som är värdefulla att använda.

Kostnadsfria alternativ 

När jag pratar om ”gratis material” syftar jag på resurser som inte kostar er något. Personligen skulle jag våga påstå att detta material är det bästa för de flesta juniorer, eftersom det oftast täcker grunderna och viktiga koncept som alla bör kunna utantill. Lika viktigt är att dessa resurser är noggrant utvalda och tillhandahålls av oss, vilket betyder att ni alltid har något att vända er till utan att behöva lägga pengar på något annat. Exempel på material som vi ledare rekommenderar att börja med är:

Steghäftet: Varje ny junior får ett schackhäfte av oss tränare när de blir medlemmar. Syftet med dessa häften (1-6) är att ge spelarna en gedigen schackutbildning utan några kunskapsluckor. Häftena täcker allt från mattbilder till taktiska finesser och spelets regler.

För att slutföra häftet inom rimlig tid rekommenderar vi att ni gör det till en vana att arbeta lite med det varje dag, till exempel två eller tre sidor. Då kan ni vara klara på cirka en månad eller ännu snabbare! Så fort man blir färdigt med sitt häfte ger vi ut nästa steg helt utan kostnad!

Jag vill också påminna er föräldrar om att vi har lovat ut priser till deltagarna som slutför sina häften innan terminens slut.

Bronsspringaren: I uppdragshäftet Bronsspringaren utmanas juniorerna med 12 uppgifter om slutspel. Häftet är ”Dansk Skoleskaks” officiella testhäfte och fungerar som ett utmärkt verktyg för att säkerställa att man behärskar grunderna i slutspel. Jag skulle gissa att i nuläget har få av våra juniorer möjlighet att klara alla uppgifter med full poäng. Men jag är säker på att många av dem kan lyckas om de övar på de viktiga koncept som häftet täcker. 

Stenciler: Ett annat bra träningsmaterial är våra egna stenciler, som täcker olika teman kring schackens grunder. Jag vet att många juniorer tror att de redan behärskar dessa koncept, men jag vill uppmuntra er att testa er själva hemma och se om ni verkligen kan allt. Jag vågar nästan lova att även de mer erfarna spelarna kommer få en överraskning när de inser att flera saker faktiskt är nya för dem. 

Stencilerna finns bifogade som PDF-fil, tillsammans med Bronsspringaren, vill man få tillgång till dom får man mejla oss, då det kan bli mycket att länka här!

Efter allt detta kanske ni undrar, var kan man hitta fler liknande övningar? Svaret är:

Lichess.com: På Lichess är allt material gratis. Ni kan registrera er och skapa ett alias, ungefär som ett artistnamn. Där kan ni spela rankinggrundade partier och även gå med i något av Farsta SK lag på Lichess. Förutom att spela, rekommenderar jag starkt sektionerna ”LÄR DIG” och ”Träning”. Där finns otroligt bra genomgångar på det mesta man bör kunna utantill, som t.ex. ”Piece Checkmates I” och ”Pawn Endgames”.

Ni kan också lösa pussel, vilket på andra plattformar ofta kostar pengar. Dessutom kan ni välja olika teman och svårighetsgrader för pusslen. Om ni inte redan har registrerat er, se till att göra det och utnyttja alla de fantastiska funktionerna!

Youtube: YouTube-kanaler erbjuder videogenomgångar där instruktörer visar konkreta exempel på schackpartier, öppningar, taktiska teman och strategier. För många är detta en mer effektiv inlärningsmetod då YouTube är tillgängligt överallt. Detta material kan vara användbart för ungdomar som kanske vill lära sig schack när de är påväg till skolan, kanske trötta efter studierna osv. 

Det finns ett brett utbud av innehåll, allt från grundläggande introduktioner till schack för nybörjare, till avancerade strategiska genomgångar för mer erfarna spelare. Spelare kan välja kanaler och videor som passar deras nivå och intressen, t.ex. öppningar, taktik och Partianalys. 

Kanaler jag kan rekommenderar är följande:

  1. Saint Louis Chess Club: Föreläsningar på alla nivåer, kan vara kul grej att kolla på med familjen som yngre. Men underskatta inte lärdomarna från ”intermediate/advanced kurserna. Dessa kan både vara underhållande men även otroligt givande.                                                
  2. Gotham Chess: Engagerande youtuber med stort urval av instruktiva videos, har hört hans ”catch phrases” allt för ofta nu när så många följer honom.  
  3. IM Andras Toth: För seriösa spelare som vill utmana sig själv via en kunnig och skarp schackspelare.
  4. Hikaru Nakamura: En av världens bästa spelare, är väldigt erfaren men flera av hans videor kan vara svåra att hänga med på grund av tempot och nivån. 
  5. Agadmator: Instruktiv föreläsare som går igenom aktuella och intressanta partier från schackvärldens alla hörn.
Från Agadmators kanal:

Betalning krävs
Som namnet antyder är dessa externa verktyg avgiftsbelagda, och vi anser att de kan vara givande när man har gått igenom allt annat tidigare material. Därför rekommenderar vi inte att ni investerar i dem förrän stencilerna, Bronsspringaren och steghäftena är färdiga.

När ni väl har kommit så långt, kan dessa kurser och program bli ett värdefullt nästa steg på er fortsatta schackresa.

Chessable: Chessable erbjuder kurser som är skräddarsydda för alla nivåer, inklusive nybörjare. Man kan välja att börja med grunder som schacköppningar, taktiska teman eller enkla slutspel. Dessa kurser är utformade på ett strukturerat sätt för att stegvis bygga upp användarens förståelse och de kan hjälpa en att snabbt bygga upp en solid grund i spelet. Däremot så kostar majoriteten av kurserna, men det finns väldigt ofta stora reaperioder man kan kolla efter för att få 30-40 % rabatt.


Om man vill testa Chessable så tycker jag att dessa tre kurser är ett måste till att börja med: The Checkmate Patterns Manual, 1001 Chess Exercises For beginners (eller club players), Calculation: A Complete Guide for Tournament Players och (en av mina favoriter, den är gratis också) self mates: Unique Chess Studies.

Sista kursen kanske inte är givande i tävling, men vill man ta sig an en rolig utmaning är man välkommen att göra det!

Chessmood: ChessMood är en onlineplattform och ett utbildningsprogram som fokuserar på att hjälpa schackspelare att förbättra sina färdigheter genom videolektioner, artiklar och handledning från stormästare. ChessMood Chat är ett community eller forum där medlemmar, inklusive både nybörjare och erfarna spelare, kan interagera, ställa frågor och få vägledning. Det fungerar som ett sätt för spelare att få personlig feedback från stormästare eller andra instruktörer och diskutera strategier, öppningar, partier och andra ämnen relaterade till schack.

Avslutning 

Se till att arbetet med schack hemma blir en naturlig del av vardagen. Det behöver inte vara mycket eller kännas som tråkiga läxor. Med alla alternativ som finns kan ni enkelt hitta något som passar för att använda tiden till schacket. Oavsett om det handlar om YouTube-videor, Chessable-kurser, att spela och analysera partier, eller att öva genom steghäftet, så finns det något för alla.

Slutligen så hoppas jag verkligen på att ni tar vara på dessa resurser vi har lagt ut till er. Om ni är intresserade av en skräddarsydd plan kan ni alltid mejla mig, så kan vi tillsammans ordna något som passar just dig eller ert barn, beroende på nivå och ålder!

Bli först med att kommentera

Kommentera