Oerfarna men inte hopplösa!

Den 6 oktober arrangerades Kadett-Lag DM på schacksalongerna vid Zinkensdamm (Ringvägen 9b). Efter tre års uppehåll lyckades vi äntligen ställa upp med ett lag – en grupp entusiastiska juniorer, redo att ge sitt allt vid schackbrädet. Trots att vårt lag var oerfaret, med flera debutanter var deras spelglädje och kampvilja på topp! Av våra sex spelare deltog två i sin allra första tävling, medan tre gjorde sin debut i lagtävling. Det blev en dag fylld av lärdomar och spänning där alla kämpade tappert genom hela turneringen.

Rond 2 innan matchstart, från höger Ece Yigit, Leo Högberg, Mansur Issayeva och Manohar Venkata Ommi.

Kadett-Lag DM var öppet för alla klubblag i Stockholmsområdet och varje lag bestod av fyra spelare med möjlighet till två reserver. För att räknas som knatte behövde alla deltagare vara födda 2014 eller senare. Turneringen spelades i ett format med 7 ronder Monrad, där varje parti hade en betänketid på 10 minuter + 5 sekunder per drag.

Redan innan tävlingen drog igång förstod vi som lagledare att vi stod inför några utmaningar, långt innan första draget gjordes. Våra unga spelare, ovana vid den fem timmar långa schackturneringen, behövde stöttning för att hålla orken och motivationen uppe. Därför organiserade vi ett växelbyte, där två spelare byttes ut efter varannan match för att hålla energin på topp.

En annan utmaning var att flera av våra juniorer knappt kände varandra. Med träningar på två olika platser hade några aldrig mötts tidigare, dessutom hade vi spelare som bara varit med i klubben en kort tid samt en sekundärmedlem från Eskilstuna, Ece Yigit. Trots dessa hinder arbetade vi aktivt för att bygga en stark laganda. Spelarna fick under dagen chansen att lära känna varandra genom roliga parlekar som ”Hand & Brain” och ”Chock”, och viktigast av allt: de stöttade sina lagkamrater genom att heja på under varje match.

Från vänster Barkasbold Davaasuren, Harry Norefors, Leo Högberg, Manohar Venkata Ommi, Ece Yigit och liggande Mansur Issayeva
Foto: Lars OA Hedlund

Med några imponerande matchresultat och en spännande tävlingsdag i bagaget slutade vi på en hedrande åttonde plats. Vi var nära att knipa en femteplats och därmed en medalj. Men oavsett resultat ser jag personligen detta som en stor framgång och ett positivt steg framåt inför kommande tävlingar.

Leo, som hade siktet inställt på en trofé, summerade dagen bäst efter en tuff förlust i sista ronden mot Trojanska Hästen:
”Jag är inte ledsen, vi spelade bra och kom långt. Men jag är lite besviken för vi hade en chans

Bli först med att kommentera

Kommentera